retour home
retour projecten

Inzending Expositie Geel (Exhibition Yellow Experience) Hulst,
22 februari t/m 30 maart 2008

Geel was de uitdaging, en tegelijk de vraag, wat doet Geel voor jou?
Door zo’n vraag ga je ineens heel anders naar de omgeving kijken. Overal zie je geelgekleurde zaken. Het effect ervan. Het effect van geel op andere kleuren. Het effect van andere kleuren op geel.
Langzaam maar zeker besef je dat alles wat je aan gele impulsen ziet niet allemaal geschikt is om een schilderwerk mee te maken. Althans , niet in mijn stijl. Niet op de manier waarop ik een interpretatie van de werkelijkheid geef.
Mijn inzending voor ‘Geel’  omvat een aantal zaken en maniervan van kijken en denken  rond het thema:

 

2
De symboolfunctie van de kleur geel

a De gele regenjas, overbekend bekend fenomeen. Ik schilderde een jongetje in een geel regenjasje.
b De Pauselijke kleuren zijn geel en wit. Ik schilderde een portret van de vorige paus, in vol ornaat, witl geel en goud. Ondanks de grootsheid van zijn kerkelijke feestkleding kan niets verhullen dat man een lijdensweg gaat.

 

5
De man van de zonnebloemen…
Vincent lijkt tegenwoordig synomiem te zijn met ‘de zonnebloem’ reden om een project te maken rond de ‘man met zonebloem’
De ‘kist’ is een onderdeel van het project, een geschilderd meerluik geassembleerd tot een kistvorm. De gele zonnebloem en de man met de zonnebloemen spelen beurtelings een hoofdrol.

Voor een blik op dit project uit 2003 KLIK HIER

 

meisje in groengele jurk
1 Het effect van Geel op de omgeving:
In een  tram in de omgeving van  Bonn zag ik een donkere meisje in een groengeel jurkje. Donkere meisjes zijn daar nog  redelijk ‘bijzonder’. Maar het eerder was de gloed van haar jurkje tegen haar donkere huid dat de aandacht op haar vestigde. Verder deed ze niets speciaals, niets meer dan spelen met haar mobieltje. Het was de kleur van haar kleding die me liet schilderen.
50/70, olie op linnen
 
gele lucht

3
Het effect van geel licht
Eigenlijk wilde ik een veld zonnebloemen schilderen. Een muur vol, alleen maar zonnebloemen. Maar als zoekend naar het juiste beeld bleek dat geen veld zonnebloemen bestaat zonder heel veel groen. En dat groen doet het bij het schilderen het oplichtende effect van de gele bloemen teniet.
Als het avond wordt krijgt de lucht eerst een geel waas, vlak voor de oranje en rosepaarse tonen komen. Het effect van dat gele licht, dat de bladeren blauw maakt en het geel van de zonnebloemen eerder dempt dan oplicht, dat heb ik willen schilderen.

Gele lucht,
9x30/30, geassembleerd op passepartoutdoek 120/100

 

4 Geel Goud

De gouden koets, prinsjesdag, de geelgouden jurk van de koningin. Genoeg voor een geel gouden inspiratie. Rijtoer, 9x20/20 geassembleerd op passepartoutdoek 80/120,
acryl op doek

 
  2a, werk 2004 uit de serie InAntwoord, 60/60 acryl op doek
 
  2b, Paus, 2004,
uit de serie InAntwoord, 120/100, olieverf op linnen
retour home