Ene van Zundert, Voorwoord


Ene van Hier, die kent Zundert en Rijsbergen zoals ze vroeger zijn geweest.

Die weet precies hoe de laantjes in de Tuintjes liepen en welke tuinderijen en boerderijen op de plaats van het Rutven, De Berk of de Waterman lagen.

Die heeft op de jongensschool of met de meisjes op St. Anna gezeten en een enkeling ging naar de Van der Wall, naar de protestanten. Ene van Hier zat met alle volwassen van nu samen op koor, in de kroeg, op de disco of op de KPJ. Ene van Hier zwom nog in het oude zwembad, waar nu het sportpark is.
Ene van Hier heeft trouwens op datzelfde sportpark bij het Theehuisje in de speeltuin gespeeld. Ene van Hier kent de wethouder, de bankdirecteur en de projectontwikkelaar uit zijn jonge en soms wilde tijd en kan daardoor veel relativeren. Ene van Hier, die weet alle bijnamen, of kan toch tenminste zijn moeder raadplegen. Ene van Hier, die kent álle verhalen. Ook al woon je vijfentwintig jaar in Zundert, die achterstand kun je nooit meer inhalen. Ook al woon je vijfentwintig jaar in Zundert, je wordt nooit Ene van Hier. Of toch? En als je vertrokken bent. Ben je dan nog steeds Ene van Hier?
Net als Van Gogh. Was dat er dus Ene van Zundert?
Maar ook al ben je hier niet geboren, toch kent Zundert je. Ze zien het als je je werkt doet, als je ziek bent, als je je kop uitsteekt. En ik op mijn beurt ken Zundert ook een beetje nu: Door alle verhalen die ik heb verzameld voor dit boek. Verhalen van mensen uit Zundert, Rijsbergen, Achtmaal en Wernhout én van mensen die vanuit Zundert vertrokken zijn. Soms 'echt van hier', soms niet meer. Maar men kent ze wel. En ik ken ze nu ook. Ik heb in de ziel van Zundert mogen kijken, heb veel persoonlijke verhalen gehoord. Ik weet dan ook veel meer dan ik ooit zal opschrijven. Want Ene van Hier weet veel en vertelt lang niet alles. In die zin ben ik nu pas echt 'Ene van Zundert'.

Mieke van den Heijkant van der Velde,
als kunstenaar werkend als Mieke 'van Zundert'


 

Colofon
Dit project is in boekvorm uitgebracht ( uitverkocht)

Tekst en geschilderde portretten:
Mieke van den Heijkant van der Velde, Zundert

Eindredactie: Carl Mureau, redacteur, Breda
Beeldbewerking: Ivo Winnubst, beeldend kunstenaar, Elim/Hoogeveen
Ondersteuning: Piet van den Heijkant

Vormgeving: Peter den Engelsman
Realisatie en druk: Francis Productions BV, Rotterdam

Copyright: Mieke van den Heijkant van der Velde, ScheTsen TTT


Terug naar begin Terug naar boekinformatie naar eerste verhaal Naar eerste schilderij/verhaal