retour home
retour projecten
retour begin project Woerdes

Project:Woerdes

   

Woerdes was een uniek project van Vijftien kunstenaars die zich in september 2008 enkele weken terugtrokken op het Defensie Eiland in Woerden en daar een waar wonder verrichtten door er een pretpark van de Zintuigen neer te zetten. Kunst die beleefd, gevoeld, herkend, geroken, gedaan en verteld mocht worden.

Zie ook het persbericht onder aan de bladzijde.

De simpele filmpjes geven een aardig beeld van het geheel.

Meer informatie en foto's vindt u op: www.ennukunst.nl

 

 
       
  Filmpjes Woerdes:
Movies Woerdes
 
  filmpje woerdes , relikwieproject op youtube    
  filmpje woerdes 2 op youtube met onder meer wensboom    
  filmpje woerdes 3 op youtube    
  filmpje woerdes 4 op youtube

 

 

 
   

Persbericht

 

Woerdes, afgeleid van Lourdes, is een tijdelijk bedevaartsoord in Woerden.
Vijftien kunstenaars uit het hele land komen daar tien dagen lang, van 6 tot en met 14 september bij elkaar om en een wereld te herscheppen en het wonder van Woerdes  te doen ontstaan. Mieke van Zundert is een van die vijftien kunstenaars.

Zaterdag 6 september sluiten de kunstenaars zich ceremonieel op in het defensie eiland in Woerden. Vrijdag 12 september gaan de deuren weer open, dan kan het publiek tot en met zondag 14 september terecht in een ‘pretpark voor de zintuigen’. 

Mieke van Zundert maakt hiervoor relikwieën, herinneringen, gedachtenisdingen, kleine voorwerpen die een verhaal in zich hebben worden geschilderd op kleine doekjes en die krijgen daardoor een andere status. Een andere Brabander,  Pimm van Mourik (Uden) maakt magische mirakels , een combinatie van beweging en magnetisme. De verwondering van krachten die in de natuur aanwezig maar onzichtbaar zijn.
 
Ellen van Putten creëert eigentijdse Boxen van Pandora en wil als Wonder van Woerdes alle rampspoed en onheil terugstoppen in de honderden boxen. De doosjes worden gerubriceerd, voorzien van pakbon, barcode en artikelnummer. Ze krijgen allen het predicaat: Dangerous. Kunnen de bezoekers hun nieuwsgierigheid wél bedwingen en de pakjes ongeopend laten?

Rosa Verloop, toont een wonderlab. De kenmerken van het surrealisme passen zeer zeker bij haar: het toeval, de liefde, het verwonderlijke, de waanzin, de humor, soms opgeborgen in weckpotten.
In haar laboratorium kunt u voelen, kijken en verwonderen.
 PJ Bruyniks, werkt rond de zaligverklaring van werk,  Jean Paul Opperman verzamelt dromen,  Shirley Houtsma heeft een stiltekamer, Sasja Bork werkt aan het laatste afvalmaal, Ferrie aka Differentieel, maakt geluidsprojecten, audio-belevenissen ofwel ooravonturen. Robert Roelink, bouwt een verstilde rivier die overgaat naar zijn installatie ijstijd,  geluid, verstilling, beweging, geur, vervreemding en project zijn de inhoudelijke woorden waar hij mee verwondert. Karin de Visser weeft een internet web, Jaap Jan Kant  toont de verdraaide werkelijkheid. Mike zorgt voor een open podium en communikastje. Wie iets te melden heeft, kan zich melden. Ook vanuit Zundert.
Erik Sok tenslotte houdt de wereld compleet voor de gek, door het scheppen van hele nieuwe insecten, zo is daar het euthaantje, de grootvoetbevruchter, de zwamwortel en verder heeft hij in het wij(wei)water van Woerdes een goede bacterie gevonden.

Woerdes is een kunstmanifestatie vanuit de stichting Ennukunst. Deze stichting is in 2005 opgericht toen een aantal kunstenaars elkaar ontmoetten op een internetforum en van daaruit een kunstmanifestatie gingen voorbereiden. Toen de kunstenaars elkaar de eerste keer ontmoeten, hadden de meesten elkaar nooit in levende lijve gezien. Om onnaspeurlijke redenen blijven de kunstmanifestaties voortdurend in Woerden gesitueerd.  Vorig jaar, 2007,  maakte de groep ‘Woerdstock’ Dit jaar is dat dus het Wonder van Woerdes.
 
 

Projecten Mieke in Woerdes

   
 

Relikwiën
Relics

> Het wonder van de herinnering

> the miracle of the remenbrancelogo relics
 
       
  Straatverhalen >
(Stories of the street)
naar straatverhalen
 
       
  Wensboom >
(Wishing tree)
wensboom
 
       
       
    retour home